Social media waardige GGZ

by Karin Rutjes

Wie weet het nou eigenlijk het best? Ik merk dat het me soms tegen begint te staan. Volg je al deze mensen die ik volg niet, dan zal het volledig langs je heen gaan. Maar ik volg ze wel. Spirituele goeroe’s, mentors, teachers. Breathwork facilitators, cacao ceremonie space holders, lichtwerkers, reiki masters, NLP practitioners etc.

Onderhoud

Ik heb veel onderhoud aan mezelf gepleegd, laten plegen en ik heb een abonnement voor overige werkzaamheden. Zie je, het voelt voor mij namelijk alsof we nooit echt klaar zijn. Ja ik heb periodes waarin ik me beter voel en echt goed voel. Dat ik het licht weer heb gezien en vol positieve energie weer door kan racen naar het volgende einddoel.

Maar ik heb ook periodes die grijs zijn of zelfs zwart. Waarin ik voel dat ik afglij. Waarin ik probeer heel hard vast te houden aan alles wat ik geleerd heb, maar wat dan toch niet lukt. Ik voel dezelfde angsten en paniek, de negatieve overtuigingen doen keihard hun best hun waarheid aan me te verkondigen en ik merk dat ik dan hoop verlies en steeds verder wegzak in doem gedachten.  

En elke keer ben ik toch soort van teleurgesteld. Want na alles wat ik weet, na alles wat iedereen mij verkondigd. In real life en op social media. Zou je toch zeggen dat het aan mezelf ligt. Dat ik het steeds laat gebeuren. Want zoals het op mij overkomt is overal een passende oplossing voor.

Ga zitten in een ijsbad, doe ademhalingsoefeningen, mediteer the shit out of your day, ga groener eten, gebruik essentiële oliën, gebruik 1 van de 10 methodes die je psycholoog aan je overhandigd, hou een journal bij, ga wandelen, slik antidepressiva, gebruik juist geen antidepressiva, drink cacao, doe mee aan een truffelceremonie, ga ayurvedisch leven, doe yoga, luister naar klankschalen, gooi je huis vol met edelstenen, doe schaduwwerk, leer accepteren.

Dikke  vette onzin

Dat is wat ik denk als ik afglij. Ik kan social media niet meer verdragen en klik keihard door alle stories met goed bedoelde adviezen en opbeurende quotes The hell with them. Er klopt allemaal niets van, want in my good days voelde ik dit ook! Yes ik wilde daar onderdeel van zijn, ik omarm het volledig!

Maar op mijn slechte dagen, begin ik te twijfelen. Wat nu als het allemaal niet helpt? Wat nu als het allemaal kolder is? Wat nu als het allemaal maar korte termijn oplossingen zijn?

Maar het is geen onzin. Het zijn allemaal goede dingen om te doen. Alleen wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. We zijn op dezelfde manier opgebouwd. Met dezelfde lichaamsdelen en organen. Maar toch werken deze niet bij iedereen op dezelfde manier. We hebben ook allemaal een verschillende persoonlijkheid, dus kunnen we volgens mij niet verwachten dat al deze methodes dezelfde uitwerking zullen hebben.

Plus als we al deze methodes gaan opvolgen dan hebben we meer dan een fulltime baan erbij aan zelfzorg. Dus waar gaat het nu eigenlijk om?

Heling op de lange termijn

Zouden we niet gewoon eens mogen beginnen met leven? Met alles wat er is en wat er speelt. Misschien mogen we accepteren dat we meer tijd nodig hebben dan een ander. Dat we niet allemaal in die lovende review passen die de zoveelste teacher, coach of mentor op social media gooit. Misschien hoeft niet elke ervaring ons omver te blazen, en ons een heel nieuw leven te verschaffen. Misschien hoeven we ons niet gelijk oneindig veel beter te voelen.

Misschien zijn het kleine stukjes die in ons geheeld worden. Wellicht wordt het grotere geheel pas uitgestrekt over jaren duidelijk. Maar misschien ben je gewoon nog niet klaar.

Af, zijn we allemaal. We zijn al goed in heel ons zijn. Uiteindelijk hoeven we onszelf niet te fixen maar willen we wellicht wel ons welzijn verbeteren. Hoe we ons voelen verbeteren. Hoe we over onszelf denken verbeteren. Het leven makkelijker maken, dragelijker maken. Want dat laatste is nou eenmaal niet zomaar voor iedereen weg gelegd.

Life is messy

Dus wees je daar bewust van. Er zijn geen perfecte levens, er zijn ook geen perfecte methodes om te helen. Er is alleen jij en de keuze van heling die op dat moment bij jou past. Die jou op dat moment een stukje completer maakt.

Dus laat je niet verblinden door alles wat je ziet op social media, door wat je leest in de glossy magazines over heling, spiritualiteit en psychologie. Volg daarin je gevoel. Wat heb jij nu nodig, op dit punt in je leven? Staar je niet blind op de online programma’s en werkboeken die je om de oren vliegen. Focus je op jouw binnenste, maak onderscheid in wat er mooi uitziet en wat jou verder gaat helpen.

En natuurlijk mag heling mooi aangeprezen worden, en natuurlijk geven het aantal volgers op een bepaald vlak weer hoe betrouwbaar iemand is. Maar blijf altijd trouw aan jezelf en accepteer… life is messy.

You may also like

Leave a Comment

Omdat veel van ons het mentaal moeilijk hebben, omdat het nog steeds vaak moeilijk is hier open over te zijn. Voor jou een beetje Mentale Liefde, zodat je weet dat je niet alleen bent.

Nieuwste instagram posts

© 2022 – 2023 | Website gemaakt door Verbinden in Liefde