Voorjaarsdepressie

Voorjaarsdepressie

by Karin Rutjes

Is het echt een ding? Ik lees verschillende dingen. Volgens de een is het nog niet erkend als een depressie, de ander lijkt het onwaarschijnlijk en weer een ander schrijft er lustig op lost om er vervolgens dezelfde tips op los te laten die op elke depressieve of sombere gemoedstoestand moeten worden toegepast.

Langer licht

Dat men in de winter een winterdepressie kan hebben klinkt voor veel mensen aannemelijk en ook best logisch. Want wie zit er nou te wachten op donkere, koude dagen. Bij het minste of geringste een regenbui op je hoofd en met een kluitje op elkaar gepakt zitten in huis.

Het doet veel mensen niet veel goeds. Waar het soms de in de feestmaanden nog oké gaat, stort menig persoon in januari echt in, wanneer de winter zich nog lang en somber vooruit lijkt te strekken. Maar ook juist tijdens de feestdagen kun je last hebben van een depressie. Door mensen die je mist, doordat je een introvert persoon ben en enorm veel moeite hebt met alle vrolijkheid en gezelligheid, doordat je al vaker kampt met depressies en de vrolijkheid gewoon niet op kunt brengen. Ook dit klinkt allemaal vrij logisch.

Maar waarom dan een voorjaarsdepressie? Het wordt langer licht? Je hoeft niet zoveel lagen meer aan, en je kunt weer lekker naar buiten.

Maar zie daar zit het hem juist. Ik, die zelf vaak met depressies te maken heeft gehad, begrijp de angst voor dit seizoen. Hoewel ik zelf enorm kan genieten van de lente, alle knoppen die open springen, de vogels, alles wat weer groener wordt, voel ik ook de keerzijde. Wanneer je zelf een introvert persoon bent en liever op jezelf bent, kan het voorjaar en de zomer, wat echt extraverte seizoenen zijn, best een uitdaging zijn.

Je voelt al snel de druk om er weer op uit te moeten gaan. Excuses als, ik kruip lekker onder een dekentje, of het is te vies weer, worden niet meer geldig gevonden en je MOET er wel op uit.

Voorjaarsstress

Het voorjaar associëren we automatisch met meer warmte, dus minder bedekkende kleding en juist vollere terrassen, waar je op plaats mag nemen, of juist voor langs moet lopen.

Wanneer we lekker een aantal maanden in een winterslaap hebben doorgebracht kan het echt een rude awakening zijn om opeens je witte winterhuid, die ook iets juicyer is geworden tijdens de feestdagen opeens in een lekkere tanktop te zien met daaronder een short of een rokje. En natuurlijk doen we alles aan body empowerment en zelfliefde. Maar het feit is gewoon dat dat niet altijd even makkelijk is.

In de lente vliegen de activiteiten je om de oren. Want we moeten paaseieren zoeken, naar lammetjesdag, de heide op, naar het strand, naar de ijssalon, bbqen en natuurlijk sporten! Alles moet NU! Maar jij bent daar nog niet. Lichamelijk niet, maar mentaal misschien ook wel niet.

Jij zat nog in die afzonderingsfase, in je eigen bubbel. En nu moet je jezelf opeens weer lichamelijk bloot en mentaal open stellen. It can be a lot.

Hoe ik het doe?

En dit zijn mijn eigen tips. Doe ermee wat je wilt. Maar ik zie overal de standaard dingen. En als iemand die zelf met heel veel mentale problemen te maken heeft en heeft gehad, weet ik dat het grootste gros van die tips niet werken.

  • Ga vooral niet mee in wat de ander doet als dat voor jou niet goed voelt.
  • Dat het nu lekker weer is, betekent niet dat je opeens de drukte weer moet opzoeken.
  • Cocoonen kan ook in de lente, wanneer die lekkere frisse voorjaarsbuien er zijn kun jij van onder een dekentje met een lekker kopje thee rustig kijken naar het frisse groen dat gretig drinkt van deze verfrissende regenbui.
  • Heb je geen ideeën voor het avondeten en waren die winterse stampotten juist zo makkelijk? Er bestaan ook lente en zomer stampotten!
  • Geniet van de lente op jouw eigen manier. En zijn genoeg fijne plekjes in binnen en buitenland te vinden waar jij in alle rust kan geniet van de warmte van de zon en de ontluikende natuur.
  • Ga niet als een malle sporten omdat jij een bikini of zwembroek lijf wilt hebben. Deze druk werkt averechts en na 3 sessies zie jij jezelf al weer zitten op de bank. Verander het naar een activiteit die jij wel fijn vindt. Maak een lange wandeling, ga lekker fietsen, ga naar het strand en zwem in de zee.

En heb jij het gevoel dat deze depressieve gevoelens niet perse met het voorjaar te maken hebben, maar zit er iets dieper in jou wat niet goed voelt. Ga dan echt hulp zoeken en laat het niet te lang doorsluimeren.

You may also like

Leave a Comment

Omdat veel van ons het mentaal moeilijk hebben, omdat het nog steeds vaak moeilijk is hier open over te zijn. Voor jou een beetje Mentale Liefde, zodat je weet dat je niet alleen bent.

Nieuwste instagram posts

© 2022 – 2023 | Website gemaakt door Verbinden in Liefde